Zpět do obchodu

Registrace

Podzim ve stáji aneb na co se připravit

Podle kalendáře to tak ještě úplně nevypadá, ale počasí nám už nějakou dobu dává najevo, že bude podzim. Ten nám kromě krásně barevného lesa přinese déšť, bláto a s tím spojený strašák, podlomy. Jak podlomy vznikají, jak se jim vyhnout a jak je případně ošetřit?


Podlomy nejčastěji způsobuje bakterie Dermatophilus congolensis. Ta se vcelku běžně vyskytuje na pokožce zvířat a nemusí činit žádné problémy. Ovšem, pokud se pro ni vyskytnou vhodné podmínky, začne vnikat do popraskané nebo jinak poškozené pokožky a způsobit již výše zmíněné nepříjemné podlomy.

Zdroj obrázku: vetys.cz

Podlomy se nejčastěji objevují v podzimních a zimních měsících, ale to neznamená,že se s nimi nemůžeme setkat i v létě. Nejčastěji je jejich výskyt spojen s nedostatkem hygieny a pobytem koní v blátě. Náchylnější jsou koně s jemnou, bílou nebo růžovou kůží a s rousy. Léčba podlomů je zdlouhavá a je třeba podchytit již první příznaky onemocnění, abychom se vyhnuli dalším komplikacím. Samozřejmě, ideální je dobrá prevence a tu, mimo již zmíněné dobré péče a hygieny, dokáže zajistit i dobrý výživný a vodu odpuzující krém, např Mud Gard Barrier Cream. Podpořit ochranu kůže lze i výživovým doplňkem Mud Gard Supplement, kterým je nejlepší vylepšit krmnou dávku ještě před začátkem bahnitého počasí, aby se důležité živiny mohly včas vstřebat.

Co počít, pokud se podlomy již objeví? To se nám prostě může stát, i když se svědomitě snažíme pečovat o koníčka co nejlépe. Postiženou končetinu co nejlépe očistíme od bláta i dalších nečistot, omyjeme ve vlažné vodě a dobré je i ostříhat srst v okolí podlomu. To zabrání dráždění rány a také se k ní při ošetřování lépe dostaneme. Pokud se tvoří strupy, je nutné je odstranit. Postupujeme velmi šetrně, změkčíme vodou nebo Betadinou a opatrně sloupneme. Dokud rána mokvá, pouze dezinfikujeme a udržujeme koně v čistém prostředí mimo bahno, v létě mimo přímý sluneční svit. Až pak můžeme začít aplikovat opatrně přírodní krém na podlomy nebo krém z měsíčkové masti. Lze je také použít již preventivně a zabránit tak tomu, aby podlom vůbec vznikl.


Většiny podlomů se dokážeme zbavit trpělivou domácí léčbou. Pokud je však rána velká, podlom se zhoršuje nebo se stále vrací, kůň kulhá nebo je apatický, je nejjistější konzultovat další léčbu s veterinářem.

Tak krásný a bezproblémový jezdecký podzim.

Zpět do obchodu
NajduZboží.cz