"Kopyto (ungula) je tvrdé rohovité symetrické pouzdro na posledním článku prstů." To nám ke kopytům poví Wikipedie. A my se dnes podíváme, jak pečovat o tuto veledůležitou část těla našich koňských přátel.
 

Zdravá kopyta jsou pro koně nezbytná. Mnoho problémů bývá způsobeno špatnou péčí nebo nedostatečným pohybem. O kopyta je třeba pečovat již od hříběcího věku, jednak ze zdravotních důvodů a jednak proto, aby si koníček na péči a manipulaci zvykal. Samozřejmostí je každých 6-8 týdnů odborná péče dobrého podkováře. Pokud má kůň ortopedický problém, je tento interval obvykle kratší. Nebudeme se zde pouštět do diskuze, zda kovat či nekovat. Obě metody mají své zapálené příznivce a odpůrce. Podívejme se raději, jak se o kopyta můžeme postarat my sami.
 


Všichni víme, že se kopyta zbavují nečistot háčkem, ideálně denně. V horším počasí je dobré zbavovat koně nánosů bláta, a to nejem z kopyt, ale i z dalších částí nohu a i celého těla. Bahno a vlhko má však i svoje kladné stránky. Kopyta není třeba vlhčit, jako za suchého počasí, kdy naopak často kopyta nabíjíme nebo si dopřejeme terapeutické náboje Magic Cushion, skutečně "kouzelný polštářek", jak napovídá jeho název.
 

Vhodné mazání či olej na kopyta však využijeme po celý rok. Chyba by ovšem byla si myslet, že je vhodné mazat každý den. Naopak, přehnanou péčí bychom mohli zabránit přirozené absorpci vody a způsobit dehydrataci kopyt. Ta se pak stávají křehkými a lámavými. Někteří koně, především ti s úzkými patkami, užší střelkou a hlubokými střelkovými rýhami, mohou trpět i hnilobou, pro kterou může být bláto a mokro živnou půdou. U náchylných zvířat se však objevuje i v suchém počasí. Některé přípravky působí preventivně a prevence je pochopitelně vždy lepší, než samotná léčba. Můžeme nasadit Prevent proti hnilobě Stiefel, v případě, že už k problému došlo, pak přípravek proti hnilobě kopyt Akut.
 


Mazání, hniloba, to jsou pro většinu majitelů koní známé pojmy. Ne každý však také ví, že dobré kondici kopyta lze pomáhat i výživovými doplňky, především s obsahem Biotinu. Můžeme tedy zvolit čistý Biotin, nebo sáhnout po něčem luxusnějším a dopřát našemu koníčkovi přípravek Pro Feet, který svým složením podporuje nejen dobrý stav a zdraví kopyt, ale i kůže a celého organismu. Navíc podporuje i zdraví jater a pomáhá odvádět nahromaděné toxiny. Detoxikace je vůbec velmi prospěšná, a to zvláště na podzim a na jaře. Lze použít známé i méně známé byliny, jako jsou ostropestřec či kopřiva, anebo použít již hotové směsi, jako jsou byliny pro správnou funkci jater nebo bylinný extrakt na játra v tekuté formě.
 


Tak hezký jezdecký podzim a ať vám koně jdou.-)