Zpět do obchodu

Registrace

Jak vyhrát nad letní vyrážkou

Na tom, že krásné letní vyjížďky nám dovede dotěrný hmyzit pěkně otrávit, se asi shodneme. Projíždět se venku na divoce se zmítajícím zvířeti, naštvaně mávajícím hlavou, je pravá orgie smyslů. Není to ale nutné a letní jízdy v přírodě si můžeme vychutnat, pokud sáhneme po správném a účinném repelentu. 



Tím, že se kůň ošívá a my s ním, to ale nekončí. Drobné ranky, které vznikají právě pokousáním či pobodáním od hmyzu, se stávají vstupní branou možné infekce. Koně alergičtí na hmyz začnou trpět tzv. letní vyrážkou, kterou způsobují především pakomárci, muchničky, ovádi a bodalky. Poštípaná místa otékají a nesmírně koně svědí. Ten se začne vytrvale drbat a tím celou situaci zhoršuje, dělají se strupy, které se mohou snadno infikovat. Koně je tedy nutno před hmyzem co nejlépe chránit. Kromě již zmíněných repelentů ve spreji, gelu nebo roll on, je dobré využít i zklidňující přípravky ulevující od svědění, pečující mléko nebo přípravek Cool Down s bylinami a esenciálními oleji, který výborně ochladí a osvěží v horkých dnech a je vhodný pro koně s citlivou kůží.



Boj s hmyzem, letní vyrážkou a dalšími nepříjemnostmi lze dobře podpořit výživou. Vhodné je omezit bílkoviny, nadměrný přísun bílkovin ve stravě totiž způsobuje větší pocení a to zase více láká hmyz. Také minerální liz s česnekem, zavěšený v boxe, poskytne kromě zábavy a rozptýlení koně další možnost, jak hmyz odpuzovat. Za zmínku stojí i lapače hmyzu, např. Sticky Trap, který využívá způsobu, jakým některé druhy hmyzu vyhledávají svou kořist (infračervené vidění). Černý kyblík nebo míč se natřou lepem a zavěsí na slunečné místo poblíž výběhu. Vyhřátý kyblík, mírně se pohybující ve větru, zamění ovád za svou kořist a přilepí se. Použití ochranné masky proti hmyzu ve výběhu je dnes již samozřejmostí, u alergických koní neuděláme chybu, pokud přidáme i síťovou lehkou deku.



Zkrátka, způsobů, jak chránit naše koníčky, je celá řada. A všichni se shodneme, že čím lépe se cítí náš kůň, tím větší je i naše pohoda a spokojenost.

Zpět do obchodu
NajduZboží.cz