Zpět do obchodu

Registrace

4 tipy, jak mít celou zimu zdravého koně

Dny se nám rychle krátí a teploměry ukazují čím dál nižší teploty. Jak na to, abychom zimní období dobře a ve zdraví zvládli my i naši koníčci? Máme pro vás čtyři tipy, na co v zimě určitě nezapomenout! 

 1. Vhodná péče a dostatek pozornosti

Zimní období neznamená pro jezdce a majitele koní období klidu a odpočinku. Sice nevyrážíme na závody, ale koně je třeba pohybovat pravidelně a udržovat v kondici a dobré náladě.

Někdo v zimě dekuje, někdo dává přednost tomu nechat koně přirozeně zarůst zimní srstí, nicméně pravidelné čištění, péče a údržba jsou rozhodně nutné v obou případech. Na téma dekování proběhlo například i výzkumné testování, při kterém byl použit senzor na měření teploty Orscana s příslušnou aplikací od Arioneo. Ten byl umístěn pod koňskou deku do výše boků a měřil teplotu a vlhkost pod dekou. Dále se měřila aktivita koně. 
Ukázalo se, že většina majitelů používá příliš teplé deky, jelikož vychází ze svého vlastního vnímání chladu. Koně přitom mají mnohem větší toleranci teplot, než lidé. Ovšem, musíme vzít v úvahu věk koně, zda má ostříhanou srst, zdravotní stav a další faktory.

Dobrým prostředkem, jak ochránit koně proti prochladnutí, je i zvýšení krmné dávky sena. Co se týče ježdění, nesmíme zapomenout dostatečně dlouho krokovat, aby se svaly měly šanci zahřát. Pokud se kůň při práci zpotil, necháme ho uschnout v odpocovací dece a dobře ho vykartáčujeme. 


2. Posilování imunity

Pokud v zimě pracujeme s koněm méně, neznamená to, že můžeme výživě věnovat menší pozornost. Je naopak dobré zamyslet se nad vhodnými doplňky zvyšujícími imunitu. Velmi oblíbená je v tomto směru např. Echinacea, ať už samostatně nebo jako součást bylinných směsí. Vhodné jsou také plody šípku, kde je nejdůležitějším faktorem vysoký obsah vitamínu C. Ovšem nelze zapomínat ani na další důležité vitamíny a minerály, neboť každý z nich má v organismu svou nezastupitelnou funkci. Požadavky na ně jsou závislé na věku, fyziologickém stavu, a pracovním zatížení.

Ze směsí se v zimě obzvlášť hodí Zimní byliny, které zahrnují hned několik příznivých účinků. Jsou skvělé na imunitní i dýchací systém, metabolismus, a také výborně chutnají. Ze samostatných bylin, působících příznivě na dýchací systém, lze vybrat např. fenykl, tymián, anýz, ale našlo by se jich ještě mnohem více.


3. Nezapomínáme na odměnu! 

S blížícími se Vánocemi už všichni přemýšlíme o vhodných dárcích pro naše rodiny a blízké a mezi ty naši koně rozhodně patří. Tady je výborné spojit příjemné s užitečným a sáhnout po dárku, který koníčky potěší a současně bude i prospěšný pro jejich zdraví. Velmi oblíbené jsou v tomto směru bylinné lizy, bylinkové bonbony, pamlsky a zimní krmné směsi. S pamlsky to nepřeháníme a odměňujeme uvážlivě, ale rozhodně se vyplatí mít připraveno něco chutného a zdravého, což třeba mátové, jablečné nebo pamlsky z červené řepy rozhodně jsou.

Potěšit můžeme i své lidské přátele, kteří spojili svůj život se světem koní a darovat jim ideálně poukaz na nákup něčeho dobrého pro jejich miláčky. Vyberou si sami to, co je nejvíce potěší, tím nemůžete udělat chybu.


4. Krmení 'na přilepšenou' 

Chtělo by se nám na závěr doporučit něco v tom smyslu, že na štědrovečerní večeři přilepšíme koním svátečním mashem nebo zimním müsli, ale všichni jistě dobře víme, že náhlé a rychlé změny krmiva nejsou zrovna deální nápad. Takže nejlepší je začít tato výborná krmiva, vhodná na zimní období, pozvolna přidávat už nyní, aby si na nich naši čtyřnozí přátelé mohli nejen o Vánocích, ale po celou zimu pochutnávat bez zbytečného rizika.

Tak šťastné předvánoční období, pěkné zimní vyjížďky a žádnou námrazu!

Zdroje: Jezdectví únor 2020, Pexels, Pixabay

Zpět do obchodu
NajduZboží.cz